De Bosatlas 140 jaar!

Dit jaar viert De Bosatlas zijn 140-jarige bestaan.

Toen schoolmeester Bos in 1877 de Schoolatlas der geheele aarde  maakte, had hij nooit kunnen bedenken dat deze zou uitgroeien tot de meest gebruikte schoolatlas waar inmiddels vele generaties mee zijn opgegroeid.

Digitale tentoonstelling Bosatlassen: de wereld in beeld (1877-1939)
Ter ere van dit jubileum heeft de Universiteitsbibliotheek Utrecht een digitale tentoonstelling gemaakt van alle vooroorlogse edities van De Bosatlas. De 36 vooroorlogse edities van De Bosatlas zijn gedigitaliseerd en er eis en tentoonstelling van gemaakt. 

Em. prof. dr. F.J. Ormeling, die in het verleden het redactieteam van De Bosatlas ondersteunde, beschrijft en analyseert de veranderingen in het kaartbeeld. Deze veranderingen, die met name in de eerste decennia elkaar in rap tempo opvolgen, komen goed tot uiting via een speciale viewer waarmee edities naast elkaar tot in detail zijn te vergelijken. Zo wordt niet alleen duidelijk hoe de wereld veranderde, maar ook hoe de weergave van die wereld door de atlasredacteuren wijzigde.

Na de besloten opening op woensdagmiddag 14 juni kan ook het grote publiek een kijkje nemen in de wereld van De Bosatlas.

Kalender 140 jaar De Bosatlas
Naast de digitale tentoonstelling heeft Noordhoff Uitgevers een kalender gemaakt ter ere van het 140 jarig bestaan van De Bosatlas. Deze kalender bevat 12 kaarten door de jaren heen met daarbij informatie over deze kaarten. 
De selectie van de beelden/kaarten en de commentaren bij de kaarten zijn verzorgd door de heer prof. dr. F.J. Ormeling. Binnenkort vindt u hier meer informatie over hoe u in het bezit kunt komen van deze unieke kalender.

Wilt u meer achtergronden bij deze kaarten? Klik dan hier.